Almanya’ya dair Hayaller vs. Gerçekler!
Yeni Nitelikli İş Gücü Göç Yasası doğru okunmalı
Almanya’da Nitelikli İş Gücü Göç Yasası’yla ilgili yeniliklerin 1. ve 2. Aşamaları gerçekleşti. 3. ve son Aşama ise Haziran ayında başlayacak.
Alman hükümeti, yeni yasa değişiklikleriyle nitelikli işgücünün göçüne ilişkin engelleri ortadan kaldırmayı hedefliyordu. Uygulamaya bakıldığında özellikle 1 Mart yasası beklenildiği gibi kolaylıklar getirmedi. Alman bürokrasisinde henüz bir hızlanma söz konusu değil, kurum çalışanlarının hepsi henüz tam olarak yeni düzenlemelere vakıf değiller. Yasanın karmaşık detayları ise ilgili adayların kafasını karıştırmakta. Şirketler en zahmetsiz yolu tercih ediyor.
Internette arama yaptığınızda mesleğinizle ilgili yüzlerce açık pozisyon bulabilirsiniz, fakat mesele mülakat aşamasına gelebilmekte ve nihayetinde işe kabul edilmekte. Beklentiler ve gerçekler çok farklı.
1 Mart 2024 düzenlemesiyle birlikte ‘Mesleki Denklik’ şartı kısmen kalktı
‘Yasayla düzenlenmemiş‘ meslekler için mesleki denklik şartı kısmen kalktı. En az iki yıllık meslek eğitimi almış adaylar için iki alternatif yol var: Meslek sahibi olan fakat iş tecrübesi olmayanlar, Almanya’dan bir şirketle anlaştıkları taktirde, işverenle birlikte bir ‘Denklik Ortaklığı’ imzalayıp, Almanya’ya gittikten ve çalışmaya başladıktan sonra ‘Denklik Süreci’ni başlatacaklarını taahhüt ederler. Diğer alternatif yol ise, meslek eğitimi almış ve son 5 yıl içinde mesleğinde en az 2 yıl çalışmış olanları kapsıyor. Bu kişiler için denklik şartı tamamen kalktı. Ancak her iki durumda da, yine ayrı ayrı şartlar yerine getirilmelidir.
Birçok yerde anlatıldığı gibi malesef süreçler uygulamada henüz kolaylaşmadı.
Adaylar olumlu sonuç alabilmeleri için nelere dikkat etmeliler?
Öncelikle acele etmemelisiniz. Bu süreç kararlılık, sabır, istikrar, inanç ve emek istiyor. Yasalar doğru okunmalı, irtibat kişileri doğru seçilmeli ve adım adım ilerlenmeli.
Her mesleğin Almanya yolu farklı olduğu gibi, şirketler penceresinden beklentiler de farklı. Yasalar şirketlerin pek umurunda değil. Şirketler, başvuruda bulunan adayın nitelikleri, tecrübeleri, güvenirliği, uzun vadeli çalışmaya açık olması ve ne kadar süre içinde iş başı yapabilecek olmasıyla ilgililer. ‘Mesleki Denklik’ şartı kısmen kalkmış olsa da, işverenler mesleğinin denkliğini almış adayları tercih ediyor.
Haziranda beklenen 3. Aşama
Haziranda beklenen 3. ve son aşama olarak puan sistemine dayalı 12 ay geçerli olacak Fırsat Kart uygulaması yürürlüğe girecek. Fırsat Kart için mesleki eğitim, en az A1 seviyesinde Almanca veya B2 seviyesi İngilizce, Almanya’da yaşanacak süre boyunca yeterli finansal geçim kaynağı gerekiyor. Başvurular henüz başlamadı. Haziran itibariyle merkezi bir sistem üzerinden yürütülecek.
Zaman zaman ilgili adayların Fırsat Kart için hazırlanmalarını vurguluyoruz. Özellikle dil konusu dikkate alınmalıdır. Başvuru sonucu almak için ne kadar süreler beklenecek henüz bilmiyoruz. Bunları yaşayarak göreceğiz. Ayrıca son olarak, Fırsat Kart‘ın sınırsız sayıda dağıtılmayacağını belirtmek isterim.
Saygılar
Zehra Şentürk Yavuz
Konuyla ilgili Haber Global ile yaptığımız söyleşi için tıklayınız.