Nitelikli İş Gücü Göç Yasası

LingoZet

‘Nitelikli İş Gücü Göç Yasası’, 01.03.2020 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Yasaya göre ‘nitelikli iş gücü’ ne anlama gelmektedir?

  1. Akademik eğitim almış, Almanya´da bir yüksek okuldan mezun veya denkliğini almış yabancı bir yüksek okuldan mezun ya da Almanya´da karşılığı olan bir diplomaya sahip kişilerdir.
  2. Meslek eğitimi almış ve tamamlamış nitelikli iş gücü, Nitelikli meslek eğitimi yabancı ülkede alınmışsa, çalışma vizesine başvuru yapmadan önce Almanya´daki denklik makamlarına Denklik Başvurusu!nda bulunulmalı. Denklik sürecinde, Almanya´daki meslek eğitimi ile eşdeğer olup olmadığı değerlendirilir.

Herhangi bir niteliğe sahip olmayan veya düşük nitelikli kişiler yasaya göre nitelikli iş gücü olarak kabul edilmezler.

Yasanın amacı nedir? Nitelikli İş Gücü Göç Yasası, vasıflı işçilerin, üçüncü ülkeler olarak adlandırılan AB dışı ülkelerden göçünü kolaylaştırır. Amaç, daha fazla yabancı vasıflı işçiyi ve nitelikli mesleki eğitim almış kişileri Almanya’ya çalışmak üzere çekmektir.

30 Kasım 2022 tarihinde Alman hükümeti, yasal çerçevenin daha da geliştirilmesi için somut öneriler içeren kilit noktalara karar verdi. Buna göre, işçi göçü gelecekte üç sütuna dayanacaktır: vasıflı işçi sütunu (AB Mavi Kart), deneyim sütunu (düzenlenmemiş bir meslekte mesleki deneyim ve iş sözleşmesi) ve potansiyel sütunu (fırsat kartı).

29 Mart 2023 tarihinde Federal Kabine, Nitelikli İş Gücü Göç Yasası reformunu onayladı. Yeni yasa, gelecekte yabancı vasıflı işçilerin Almanya’ya gelmelerini kolaylaştırmasını hedeflemektedir.

23 Haziran 2023 tarihinde, Almanya’da Federal Meclis’te oy çoğunluğuyla kabul edilen yeni ‘Nitelikli İş Gücü Göç Yasası’nı 07.07.2023 tarihiyle Eyaletler Meclisi de onayladı.

Yol uzundu, fakat artık yolun sonuna geldik diyebiliriz. Artık uygulama aşamasına geçişi bekliyoruz. Bir tek Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier imzası kaldı.

Verilere göre, Almanya’da yılda 400.000 yabancı nitelikli çalışana ihtiyaç var. Yeni yasayla neler, hangi boyutta, ne kadar hızlanacak veya kolaylaşacak henüz bilmiyoruz! Kimsenin erkenden ümitlenmesini önermiyorum. Önemli prosedürler elbette gelecekte de es geçilmeyecek. Yine de süreçlerin biran önce kısalması dileğiyle…

18.08.2023 1 Mart 2020 tarihli Almanya Nitelikli İş Gücü Göç Yasası’nın daha da geliştirilmesine ilişkin yasa, Federal Resmi Gazetede yayımlandı.  Maddeler net ve tarihler belli. Aşama aşama yenilikler/değişiklikler uygulanmaya başlayacak. Yasa, yabancı vasıflı çalışanların Alman işgücü piyasasına daha kolay erişmesini sağlamayı ve böylece birçok şirketteki vasıflı çalışan eksikliğini gidermeyi amaçlıyor.

Yeni yasa birkaç bölümden oluşuyor. Düzenlemeler Kasım 2023’ten itibaren kademeli olarak yürürlüğe girecek.

Bazı değişiklikler aşağıdaki gibi gerçekleşecek:

18 Kasım 2023 itibariyle

  1. 1. yeni AB Mavi Kart
    – yıllık brüt maaş sınırı düşürülüyor (43.800 Euro)
    – faydalanabilecek kişi ve meslekler grubu genişletiliyor (Matematik, bilgi teknolojisi, doğa bilimleri, mühendislik ve beşeri tıp meslek alanlarına, veterinerler, diş hekimleri, eczacılar ve bir çok sektörden yönetici konumunda meslekler eklenecek)
    – BT uzmanları, üniversite diplomasına sahip olmadan da, ancak “belirli resmi olmayan nitelikleri kanıtlayabilirlerse” “AB Mavi Kart” alabilecekler. Bu, akademik düzeyde mesleki deneyim anlamına gelir!
    – Mavi Kart sahibi kişi başka bir Avrupa Ülkesinden Almanya’ya gelip 90 güne kadar çalışabilecek.
  2. Kişi eğitimini almış olduğu mesleğinde çalışmak mecburiyetinde olmayacak, farklı bir meslekte/alanda da çalışabilecek.3. Profesyonel (Ağır Vasıta) Şoförlerden AB veya AEA ehliyeti beklenmeyecek. Ayrıca dil becerisine gerek kalmayacak.

Mart 2024 itibariyle

  1. kişi denklik almadan, nitelikli istihdam için oturma izni alınması ve gerekli denklik prosedürünün Almanya’ya gelip çalışmaya başladıktan sonra gerçekleştirilmesi mümkün olacak.

(Şartlar: Denklik Ortaklığı, en az A2 seviyesi Almanca, en az 2 yıllık mesleki eğitim)

  1. Almanya’da okumak isteyenler, Almanya’da okurken yarı zamanlı çalışabilecekler
  2. vasıfsız işçiler 12 aylık bir dönem içinde 8 ay çalışabilecek
  3. Ailesini Almanya’ya getirmek isteyen kişiden, yeterli büyüklükte ev beklenmeyecek ve ayrıca anne babasını da getirebilecek

Haziran 2024 itibariyle

FIRSAT KART‘la Almanya’ya iş aramak için gitmek ve haftalık 20 saat çalışmak mümkün olacak
(Fırsat Kart Kayıtları/Başvuruları henüz başlamamıştır, Sosyal Medyada ‘Fırsat Kart Kayıtları’ altında yapılan ‘Kart Satışları’nı dikkate almayınız – detaylar için @firsat_kart)

Saygılar
Zehra Şentürk Yavuz